Acest site se vrea a fi un document explanatoriu și un mijloc de a promova si readuce in interesul publicului local si internaţional a uneia dintre celel mai importante tradiţii românești pornitã incã din vremurile dacice.
Nu avem inca o certitudine de cand exista aceasta traditie dar se pare ca crestatul in lemn si sculptatul lemnului a inceput undeva in negura vremurilor si isi are origini in vremurile in care pastorii autohtoni isi decorau batele sau poate mult mai tarziu pe vremea cand dacii isi decorau scuturile. Dacii crestau, scultau sau pictau pe scuturi diferite insemne indeosebi "floarea vietii" care le garanta victoria sau cel putin ii protejau de moarte in credinta acestora. Mai tarziu pastorii au inceput sa isi decoreze lingurile atribuindu-le semnificatii speciale folosindu-le in zile specifice de sarbatoare sau pentru a marca o perioada din viata lor sociala.
Lingurile de lemn sculptate si crestate de mânã reprezinta o tradiţie plinã de semnificaţie sociala si spiritualã ce a inspirat cel mai mare sculptor autohton, Constantin Brâncuşi!
Brâncuși s-a nãscut și a crescut in satul Hobiţa, Gorj, lângã Târgu Jiu, în Munţii Bucegi, zonã binecunoscutã pentru bogãţia tradiţiilor folclorice, în special, sculptura în lemn. Modelele geometrice folosite în zonã au influenţat operele artistului de mai târziu.
Azi puţini meșteșugari mai stãpânesc arta de a sculpta si cresta linguri de lemn, și mai puţini însã cunosc semnificaţia și originea modelelor folosite. Mai mult de atat, lingurile nu aveau doar un scop ornamental ci fiecare din ele, cu un motiv anume era destinatã fiecarui membru al familiei.
Bine aţi venit, bucuraţi-vã de aceastã informaţie şi nu ezitati sã ne contactaţi pentru mai multe informaţii sau pentru a ne ajuta sa o completãm şi sã o promovãm!
Lingurile prezentate pe acest site sunt realizate de Domnul Ion Dumitrescu. Acesta a lucrat pe diferite santiere de restaurare in Romania alaturi de sotia lui Paulina, restaurator si deseori sef de santier de restaurare.
Din pricina problemelor de sanatate aceasta nu a putut continua ca restaurator si au decis sa inceapa o viata bazata pe artizanat si mestesugarit.
Ion Dumitrescu a inceput sa studieze traditia lingurilor sculptate, iar doamna Paulina, a inceput sa lucreze artizanat.
Participand la diferite targuri acestia au promovat permanent mestesugul lingurilor sculptate, istoricul si semnificatia acestora prin viu grai.